Een FRM module, ook wel een beenruimte module, verlichtingsmodule of FRM 3 module, is de aansturingsmodule die verantwoordelijk is voor bepaalde handelingen in uw BMW. De meest herkenbare taken van de FRM module zijn de elektrische raambediening, de portierschakeling en uiteraard de verlichting. Bij deze functies worden typische FRM storingen dan ook als eerste herkend. De lastige storingen om te herkennen zijn taken zoals de verwerking en verdeling van datastromen tussen het K-CAN netwerk en de LIN-bussen. In de meeste gevallen zijn deze modules goed te repareren door een specialist.

 

Kenmerken van een defecte BMW FRM 3 module?

Door het uitlezen van uw BMW kan er worden vastgesteld of de FRM 3 module een storing geeft en dus defect is. Maar in de meeste gevallen zijn er een aantal symptomen waarin er vrij snel wordt gedacht aan deze beenruimte module.

De BMW FRM module is te vinden bij de pedalen, vandaar ook de naam beenruimte module spacer De FRM module valt in de meeste gevallen te repareren bij Autobedrijf Gijsbertsen

 

De gemelde klachten bij een defecte FRM module in een BMW:

– De gehele verlichting werkt niet meer
– De verlichting blijft na het uitschakelen van de motor nog steeds branden (dimlicht)
– Richting aanwijzers gaan niet meer aan
– Richtingaanwijzers knipperen niet in de juiste snelheid (vaak te snel)
– Remverlichting werkt niet meer
– ‘Defect aan verlichting’ melding op de info display
– Ramen gaan niet meer open of dicht
– De elektrische spiegels zijn niet meer te verstellen
– De deuren gaan niet meer elektrisch van of op slot
– De achterklep gaat niet meer open
– Het schuifdak reageert niet op open of dicht
– Het cabrio dak sluit of opent niet meer

 

Waardoor gaan FRM modules kapot? Kan het door uitlezen?

Er zijn meerdere redenen waardoor een FRM module kapot kan gaan. De meest aanwijsbare redenen hebben te maken met spanningsverschillen door onder andere het loskoppelen van de accu, een sterk verzwakte accu of het uitlezen van uw BMW door een laptop/computer te koppelen aan de OBD stekker. Vochtproblemen komt zo nu en dan ook voor, vaak als er een voorruit is vervangen, maar deze niet op de juiste manier is geplaatst.

 

In welke BMW modellen zit een FRM module?

BMW heeft de FRM 3 module gebruikt in een groot aantal BMW modellen die voornamelijk geproduceerd zijn tussen 2007 en 2017. Onderstaand vind je een overzicht van de betreffende modellen.
BMW 1 Serie (E81, E82, E87 en de E88)
BMW 3 Serie (E90 Sedan, E91 Touring, E92 Coupé en de E93 Cabrio)
BMW 5 Serie (E60 Sedan en de E61 Touring)
BMW 6 Serie (E63 Coupé en de E64 Cabrio)
BMW X1 (E84)
BMW X3 (E83)
BMW X5 (E70)
BMW X6 (E71 en de E72 ActiveHybrid)

 

De FRM module zit ook in de MINI Cooper ingebouwd

Bezit u een MINI Cooper en herkent u de klachten zoals hierboven voor de BMW beschreven? Dat komt omdat MINI dezelfde FRM module gebruikt als BMW, het blijven immers zustermerken. De MINI modellen met het typenummer R56, R57, R58, R59, R60 en R61 maken allemaal gebruik van deze beenruimte module. Wist u dat wij ook specialist zijn in de MINI modellen?

 

Directe reparatie aan uw FRM module in de regio Rotterdam Dordrecht en sturen door heel nederland

Een nieuwe FRM module is vrij kostbaar (ongeveer € 450,- inclusief programmeren) en in de meeste gevallen zijn de huidige FRM modules van BMW goed te repareren. Vaak komen de kosten voor de reparatie van de FRM module rond de € 121,- inclusief BTW. Het voordeel van de autotuner is dat er snel een afspraak gemaakt kan worden.

Opsturen of langs brengen van een losse FRM module

Komt u niet uit de regio maar zou u wel graag uw FRM module door ons laten repareren? Dan kunt u deze opsturen ter reparatie. Informeer via de whatsup of mail 0648338068 of info@deautotuner.nl naar de mogelijkheden en ontvang een indicatiedatum wanneer u de module retour mag verwachten.