Kunnen we een verstopt roetfilter reinigen?

Het reinigen van een roetfilter dat verstopt zit is in sommige gevallen goed mogelijk. Omdat een vuil roetfilter nog een relatief nieuw begrip is, zijn er weinig garages die gespecialiseerde roetfilterreiniging aanbieden en hanteren ze elk zo hun eigen methodes.

Er worden verschillende manieren van reiniging aangeboden, waarbij de laatste waarschijnlijk de meest effectieve is. We onderscheiden over het algemeen gezien drie manieren:

  • De motor geforceerd met meer brandstoftoevoer laten draaien in de garage. Hierbij wordt de auto verbonden met de computer, waarna er een speciaal motorprogramma wordt gedraaid. Zo wordt in de garage als het ware het automatische regeneratie gesimuleerd. De temperatuur van het roetfilter stijgt tot zo’n 700 °C en het roet zal verbranden. In principe is deze methode niet effectiever dan een goed uitgevoerde automatische regeneratie, dus als u dit al heeft gedaan, zal deze vorm van reiniging u niet veel verder helpen. Daarom wordt deze methode in Nederland en België eigenlijk nauwelijks meer toegepast.
  • Chemische reiniging. Sommige garages werken met een chemische reiniging van het roetfilter. Hierbij wordt een chemisch product door het filter heen geleid. Dit werkt als een katalysator en versnelt de afbraak van roet. Hierdoor laten de deeltjes sneller los en bij lagere temperaturen (300 – 350°C). Volgens velen is dit een effectieve methode, maar het zal enkel werken in een vroeg stadium van vervuiling. Het voordeel is dat het DPF niet hoeft te worden gedemonteerd, wat scheelt in de kosten.
  • Het roetfilter uitbakken. De meest voorkomende en waarschijnlijk meest effectieve methode voor het reinigen van het roetfilter is het uitbakken ervan. De monteur neemt dan het roetfilter uit de auto. Daarna wordt het uitgebreid getest en uitgelezen om de mate van vervuiling en verstopping te bepalen. Vervolgens plaatst men het DPF filter in een speciale oven, waar het roet er letterlijk uit wordt gebakken. Dit duurt soms wel 9 uur! Als het lukt om het filter schoon te maken, wordt het terug in de auto geplaatst en kunt u er weer mee rijden. Als het niet lukt, heeft u een nieuw roetfilter nodig.

De kosten voor het reinigen van de roetfilter?

De kosten voor het reinigen van een DPF filter lopen uiteen en zijn afhankelijk van het type auto en roetfilter en de methode die gebruikt wordt. Zie hiervoor onderstaande tabel.

Schoonmaakmethode Kosten in euro
Motor laten draaien met extra diesel 100 – 150
Chemische reiniging 150 – 300
uitbakken van de roetfilter 500 – 750